A munkavédelem egyik fontos tényezője

Én amikor megkezdtem a cégem megtervezését elég konkrétan tisztában voltam azzal, hogy muszáj olyan szakembereket találnom a cégembe, akik biztosítják majd a mindennapi működés operatív feladatainak pontos és szakszerű megoldását, és a stratégiai döntések előkészítésében is használható segítséget nyújtanak majd, mert én egyedül nem értek minden területhez nyilván, de ha értenék is, nincs elegendő időm és energiám minden területen profi módon helyt állni, és megmondom őszintén nem is célom. Én egy jól működő, jó alapokkal rendelkező céget szeretnék felépíteni, aminek az irányítását és menedzselését szeretném végezni, nem pedig az abban fellépő feladatok összességét. Én tudom, hogy a legtöbb vállalkozó ott csúszik el, hogy ezt nem jól ítéli meg és nem is jól építi pont ezért fel. Ezért nincs semmire sem idejük, nem hogy szabadidő nem áll rendelkezésükre, a mindennapi munkát is csak alig tudják megoldani, ebből kifolyólag igen stresszesek, és hát sajnos rengeteg emiatt a kiégés és a menedzserbetegségek megjelenése. Ez pedig, mivel mindent ők csinálnak sokszor a vállalat hanyatlását, később pedig sokszor a piacról való kivonulását eredményezi sajnos.

Én ezt mindenképp megpróbáltam elkerülni, de arra is rájöttem időközben, hogy nagyon sok dolgot például külső partner számára a legmegfelelőbb kihelyezett tevékenységként átadni. Ilyen volt például rögtön a munkavédelem területe, amelyre egy igen profi céget találtam, és a legelső dolog, amivel kezdték a tevékenységük a vállalatnál, az a kockázatértékelés volt.

Én persze sehogysem tudtam ezt a fogalmat a munkavédelemhez kötni, de később kiderült, hogy teljesen mást jelent a szó ebben az értelemben, mint én azt gondoltam, hiszen a munkavédelemhez kapcsolódik, méghozzá a legjelentősebb és legnagyobb veszélyt jelentő munkafolyamatok, helyszínek, anyagok feltérképezését jelenti, amely alapján már nagyon részletesen és profin kidolgozható a munkavédelem rendszere. Ilyen vonulatban tehát a munkavédelem legfontosabb elemeként jelenik meg, és ráadásul minden vállalat számára kötelező, aki legalább egy fő alkalmazottat foglalkoztat, amit jó tudni. Ne feledkezzen el tehát róla senki, még akkor se, ha ugyanúgy, mint én, még sosem hallott ilyen kötelező feladatról.